Reumatische voet

Heeft u reuma?
Uw voeten verdienen extra aandacht!

Als reumapatiënt heeft u bijna altijd te maken met kwetsbare en gevoelige voeten, vaak met ongewenste eelt- en likdoornvorming aan uw voeten. Dit heeft te maken met de veranderende stand van uw voet en tenen, waardoor de tenen scheef en/of over elkaar kunnen gaan groeien zoals bij hamertenen, klauwtenen en ruitertenen. Ook de voorvoet kan breder van vorm worden, waardoor drukplekken aan de binnen- en/of buitenzijde van de voet ontstaan. 

Daarnaast leidt medicijngebruik, of de aandoening zelf, soms tot extra problemen, zoals een dunner wordende huid of wondjes die sneller ontsteken. Het weefsel onder de bal van uw voet wordt dunner of verschuift of schoenen passen niet (meer) goed. Door de reuma kunt u ook last krijgen van veranderingen aan uw nagels. Dit is vaak een gevolg van het feit dat de tenen in de verdrukking komen doordat er (te) weinig ruimte is in uw schoenen. Vaak is er ook een standsafwijking van de voet. 

Nagelafwijkingen die vaak voorkomen zijn verkleuringen, verdikte of juist extreme dunne nagels, brokkelige nagels, eeltvorming onder de nagels of ruwe, ondoorzichtige, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels).

 

Waarom naar een medisch pedicure?

De voeten van mensen met reuma zijn vaak extra gevoelig door:

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u een reumatische aandoening, dan is het belangrijk om gedoseerd zoveel mogelijk in beweging te blijven.
 • Controleer uw voeten dagelijks op wondjes, blaren en eelt. 
 • Houd daarnaast de conditie van uw nagels en huid in de gaten.
 • Draag dagelijks schone wollen of katoenen sokken.
 • Was uw voeten dagelijks met handwarm water en droog uw voeten goed af, vooral ook tussen de tenen.
 • Neem geen voetenbadjes.
 • Knip uw nagels recht af (niet de hoekjes wegknippen) en knip ze vooral niet te kort.
 • Voorkom druk en wrijving door niet op blote voeten te lopen.
 • Smeer uw voeten dagelijks in met lotion of olie op hydrofiele basis, maar niet tussen de tenen om de kans op wondjes door een weke huid te voorkomen.
 • Zorg voor goed passende schoenen, het liefst van soepel leer en zonder drukkende stiksels.
 • Draag het liefst schoenen met veters of klittenbandsluiting, zodat u ze losser kunt doen wanneer uw voeten opzwellen.
 • Koop uw schoenen in de namiddag wanneer uw voeten enigszins zijn opgezwollen. Zo voorkomt u dat u te smalle schoenen koopt. 
 • Verwijder eelt en likdoorns niet zelf, maar breng regelmatig een bezoek aan de medisch pedicure.

Uw voeten verdienen het!

Voor een pedicurebehandeling van reumatische voeten is specifieke kennis en ervaring noodzakelijk. Het is van belang dat er veilig en hygienisch gewerkt wordt volgens de laatste richtlijnen van de voetverzorgingsbranche. Een medisch pedicure kan u ook adviseren op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en de keuze van uw schoenen. Indien nodig adviseert zij u om naar uw huisarts, een specialist en/of een podotherapeut te gaan.

Laat uw voeten behandelen door een professionele, medisch pedicure die aangesloten is bij branche organisatie Provoet en die geregistreerd staat in het Kwaliteitsregister voor Pedicures.

Behandeling nodig?

Ik bel u terug!

U ontvangt een bevestiging per e-mail.